Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

02/05/2007

Ikke mitt bord

Det hender jeg går inn i en tilstand av revnende likegyldighet, og møter andres små og store problemer med et skuldertrekk.
I går var jeg i Musanja på gudstjeneste.
Der traff jeg en liten flokk som har litt forskjellig å tenke på.
Hva skal de gjøre når det evigvarende regnet omsider tar knekken på avlingene som allerede har begynt å henge med hodet?
Vil datteren til Dina, Neema, bli frisk?
Eller kommer diareen og oppkasten til å suge livkraften sakte men sikkert ut av henne til det ikke er annet igjen enn skinn og ben?
Vil Dina selv bli frisk?
Hva med tornen som sitter dypt inne i foten til kona til han som ledet gudstjenesten?
Vil den snart komme ut, eller kommer den til å sitte der et år til?
Ja, for den har allerede sittet fast inne i foten hennes siden mars 2006, og ingen remedier i Musanja kan få den ut. Foten er en eneste stor hoven klump av verk og smerte, men de har ikke penger til å ta henne til sykehuset hvor den kan bli operert ut.
Kunne ikke jeg ha betalt for dem da?
Kunne ikke jeg ha sørget for dem alle?
Selvfølgelig kunne jeg det, men det finnes hundrevis av andre som henne, som Dina og Neema, og de andre i Musanja, som alle trenger hjelp, og jeg har ingen mulighet til å hjelpe alle de trengende.
Det er sykdom og død så langt øyet rekker, og alle vil så gjerne ha en bit av kaken som kalles min lommebok.
Nå har min lommebok tre rom hvor det er plass til sedler og klingende mynt, og samtlige rom er tomme.
Jeg kan da velge å la være å reise ut, så slipper jeg å se all elendigheten rundt meg.
Jeg kan velge å reise ut, og bry meg så mye om all elendigheten rundt meg at jeg til slutt går økonomisk dukken, eller jeg kan gjøre som i går, bli likegyldig.
Jeg har gått inn i likegyldigmodus før, og det fungerer helt utmerket.
Som sagt kan jeg ta inn over meg alles problemer, og ende opp på en eller annen institusjon for nedbrutte mennesker, eller jeg kan være selektiv, og la andres problemer renne gjennom fingrene som sand.
Mesteparten vil renne gjennom, og så vil noe bli liggende igjen på fingrene.
Dette ”noe”, er det jeg kan gjøre noe med.
Hadde jeg hatt større lommebok med flere rom kunne jeg nok latt sprekken mellom fingrene være en smule smalere enn det det er nå, men jeg har ikke det og derfor blir det som det er.
Derfor forlot jeg Musanja i går uten å tenke mer på lille Neema som kommer til å dø om hun ikke får hjelp mot oppkasten og diareen.
Jeg forlot Dina, som er glad i den vesle jenta si.
Jeg forlot møtelederen som har en kone med en torne dypt inne i foten, hvis fot muligens kan komme til å ta livet av henne dersom de ikke får ut tornen.
Men det er jo ikke mitt problem.......?

Comments

Du glemte ikke den lille jenta du.
Tror det er forskjell på likegyldighetsmodus og det-er-ikke-mitt-bord-modus. Vi kan ikke gjøre mer for andre enn det vi har mulighet til, men det betyr ikke at vi er likegyldige til hvordan folk har det. Men en må jo koble ut. En kan ikke ta inn over seg all lidelsen i verden. I steden får en konsentrere seg om det en faktisk kan gjøre. Men det er en utfording. Spesielt når en opplever det nært innpå seg.

"Gud, gi meg slik sinnsro
at jeg formår å godta de ting jeg ikke kan forandre,
mot til å forandre de ting jeg kan,
og forstand til å se forskjellen."

Posted by: Grete | 02/08/2007

Hei igjen Grete!
Du har helt rett. Lille Neema har ikke gått i glemmeboken :-) Men det smerter at en ikke har mulighet til å gi den hjelp som skal til. Og det smerter å måtte "koble ut".

Posted by: Knut Ole | 02/08/2007

Hei Knut Ole!
Du er flink å skrive! Fortsett med det! Det er veldig kjekt å følge med dere via bloggene deres. Håper dere fortsatt har det bra.
Jeg har forstått det slik at dere ikke kommer hjem før etter kretsmøtet vårt 9.-10.juni. Jeg får vel høre mer senere om konkret tidspunkt.
Inntil da: Lykke til og Guds velsignelse!
Terje

Posted by: Terje Harnes | 02/09/2007

Hei Knut Ole! Du skriver bra!
Dette er første gang jeg prøver blogging. Har du mulighet til å sende meg to til tre bilder av noen personer og knytte noen forbønnsemner til dem. Vi har starta Levanger Misjonsforsamling og ønsker slike ting til et kort misjonsinnslag under møte. Vi snakkes!
Mvh Morten

Posted by: Morten Korsvik | 02/15/2007

Hallo Morten! Kan du sende meg en mail, robah@c2i.net, så får jeg adressen din. Så skal jeg sende noen bilder.

Hallo Terje!
Dukker ikke opp i gamle landet før 16.juni, og da er vel kretsmøtet over? med dere dere har noen saker som trekker ut leeeenge?

Posted by: knut Ole | 02/18/2007

The comments are closed.