Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

11/10/2006

Ingen garanti

”NO WARRANTY WHATSOEVER ON GOODS MADE IN CHINA AND INDIA” står det på en plakat i en jernvarehandel på Karen, i Nairobi.
Den plakaten sier sitt om varer laget i disse land.
En kan jo alltids lure på hvorfor innehaveren selger slike varer, men han skal ha kreditt for at han opplyser deg om at du kjøper dem på eget ansvar, og derfor nytter det ikke å komme tilbake for å klage når det du har kjøpt går i stykker, for du får overhodet ikke byttet det inn.
Eieren av en jernvarehandel i Marsabit hadde ingen slik advarsel, og derfor kjøpte jeg, i hine hårde dager, en støpegodstang i troen på at den greide jobben, noe den ikke gjorde.
Samme dag jeg kjøpte den brukte jeg den for å holde fast en blikkplate.
Tuppen brakk av.
Jeg drog sporenstraks tilbake til butikken for å klage, og ble møtt med et overbærende smil og ordene ”You bought it in one piece, so you cant come back with it in two pieces”.
Jeg trodde først mannen tullet med meg, men skjønte raskt at han i ramme alvor mente at det som var solgt som helt, ikke kunne leveres tilbake i flere deler.
”Jammen, det er jo tydelig at dette er feilvare” sa jeg, uten at det hjalp det minste.
Han hadde solgt tangen i en del, og da kunne jeg ikke levere den tilbake i to deler.
Slik var det bare.
Det var bare da jeg truet med å handle hos andre enn ham, at jeg fikk ny tang.

Slik er det her i Bunda også.
En er så uheldig å kjøpe noe skit, og her kunne en kanskje skrevet noe om den mentale tilstand til kjøperen, og det er helt umulig å få levert noe tilbake.
Det som er solgt er solgt, og synd for meg.

Men så finnes det hederlige unntak.
Jeg hadde kjøpt hengelås til en port.
Dum som jeg var prøvde jeg den ikke i butikken, for den var jo pakket inn og alt det der, og derfor fikk jeg litt problemer ved ankomst Issenye da nøklene ikke passet til låsen.
De lokale i Issenye kunne ikke fatte og begripe at jeg ikke hadde prøvd den i butikken, men til mitt forsvar må det sies at jeg har bare bodd under disse himmelstrøk i 8 år.
Vel tilbake i Bunda kjørte jeg ned til butikken og gikk inn innstilt på å true med å handle hos andre om jeg ikke fikk ny lås, som om det er noen andre igjen å handle hos.
Mitt skjeve bilde av handelsstanden ble rettet opp da han uten å mukke gav meg en ny lås, som jeg prøvde med det samme.
Jeg er tross alt ikke så tungnem.
Heller ikke denne virket, før han byttet om nøklene.

Lenge leve Maswi General Traders.

Comments

Det er fint med positive overraskelser :)

Posted by: Grete | 11/11/2006

He he. "You bought it in one piece..." Strålende kommentar som jeg kjenner godt igjen fra Tanzania! Det er herlig å lese bloggen din!

Posted by: Kristoffer | 11/15/2006

Caveat Emptor.

Posted by: Alf Steinar | 12/09/2006

The comments are closed.